2011. augusztus 12., péntek

Én már évekkel ezelőtt megmondtam...

Az alábbi cikk 5 évvel ezelőtt jelent meg a Demokratában, a párizsi események kapcsán. Mindössze Franciaországot és Párizst kell Angliára és Londonra cserélni, Sarkozy nevét Theresa May-ére (nő a belügyminisztérium élén? csoda, hogy nincs rend?), és persze a guillotine-t halberd-re. A világ nem változik.

Szerény javaslat

Az alábbi írás voltaképp egy nyílt levél Nicolas Sarkozy francia belügy­miniszter részére. T. Uram! Szemrevételezve az elmúlt hetek bizarr eseményeit, azt kell, hogy mondjam, Önt sú­lyos mulasztások terhe­lik az emberi jogok te­rén. Ön nem veszi figyelembe a fiatalok -amennyiben értesüléseim helyesek, így kell most önöknél hivatalosan nevezni a tomboló idegen csűrhét - igényeit. T. Uram! Ezek a fiatalok pusztán híresek akarnak lenni. Be szeretnének kerülni a médiába. Hát miért ne kapnák meg? Olyan nagy dolog az? Andy Warhol mondotta a múlt század hatvanas éveiben: Tizenöt percnyi hírnév bárkinek kijár.

És itt következik az én korszakalkotó ja­vaslatom. A francia történelem legszebb pillanati közé tartozik az a rövid időszak, ami­kor is az önök remek találmánya, a guillo­tine, hogy úgy mondjam, népszerűsége te­tőfokára hágott. Önök e periódust a Nagy Francia Forradalom címkével illetik, s ki va­gyok én, hogy bírálat tárgyává tegyem má­sok tévképzeteit? Javaslatom lényege min­denesetre a következő: valósítsák meg a gyakorlatban is a népek barátságát. Az ide­gen robbant, önök nyakaznak. Mindkét kultúra a legszebb hagyományait vonultatja itt fel. Hogy nagy költőjük Lautréamon hí­res mondását aktualizáljam: „Szép, mint egy muszlim s egy európai találkozása a guillotine alatt". A két kultúra kézfogóját természetesen egyenes adásban közvetíte­né a televízió. T. Uram! Gondoljon csak be­le! Ott ül a família a képernyő előtt, s nézik a CNN-t Épp a napi nyakazásokat mutatják. Csipsz, kóla kikészítve. A család izgatott. Végre hozzák a delikvenst.

- Né, a kis Mohamed. Ott vigyorog! Hát nem helyes egy fiú? Az utóbbi időben hí­zott is valamit. Mokány kölök. A sok Molotov-koktél dobálásba meg a sikátorokban való lótás-futásban egész megerősödött. Hiába, apja fia.

Így mindenki jól jár. A „fiatalok" hírnév­re tesznek szert, a francia államnak keve­sebb segélyt kell kiosztani, a csatornák né­zettségi mutatója ugrásszerűen emelkedik, az ombudsmanokat végre nyugdíjazhatják, s Európa megszabadul a létét veszélyezte­tő kártékony elemektől.