2012. január 9., hétfő

Oktatás

Keskeny Károly a modern oktatásról be­szélt.

- A mai, modern pedagógiának két alap­vető hibája van. Egyrészt maga az irány, másrészt meg a módszer.

Célként van ugyebár kitűzve, hogy a nép, a lakosság mind szélesebb rétegeit lássuk el informá­ciókkal. Egyre több intézményben, egyre könnyebben és egyre kevesebb korlátozás­sal tesszük lehetővé, hogy az emberek meg­tömjék fejüket adatokkal - a bolygók röppályájáról, vagy a fény törésviszonyairól - amiket aztán a valós életben soha fel nem használnak, s amikre voltaképp semmi szükségük, ellenben ezeknek az adatoknak a megszerzésére fordított idő és energia akadályozza őket valós életük megélésében.

Vajh, miért kéne tudnia egy átlagembernek a kortárs költészetről? Miért kellene beszél­nie nyelveket? Miért kellene diplomák meg­szerzésére fél életet áldozni? Nem véletlen, hogy a magasan iskolázott országokban alig van népszaporulat - ez statisztikailag bizo­nyítható -, míg az alacsonyan képzett régi­ók bő gyermekáldással dicsekedhetnek.

Legjobban mindez a nők iskolázottságának vizsgálatakor szembeötlő. Mihelyt egy nő „felvilágosul", papírokat szerez, „haladni kezd", rögtön elkezdi magát önmegvalósíta­ni, és lemond legfőbb kötelességéről, az anyaságról, ami létének egyedül értelmet adna. Azt is mondhatnánk - s ezzel nem já­runk messze a valóságtól -, hogy az eman­cipáció magának az életnek az ellensége. Mi értelme a nép széles rétegeinek fejét jogok­kal meg tudománnyal összezavarni? Az emberek többségét a pletyka érdekli, ékes bizonyítéka ennek a bulvár műfajának szembeszökő virágzása.

A tudás a történe­lem folyamán mindig egy szűk elit birtoká­ban volt, annak volt ügye, s megjegyzem - bárhogy is hirdeti a haladás - annak az ügye, arra tartozik most is, elég csak szem­ügyre venni a „műveltségi vetélkedők" pa­pírokkal rendelkező résztvevőinek tudását, szellemi szintjét.
Írás, olvasás, számtan (négy alapművelet), valamint hit és erkölcs­tan, s - legfőképp - fegyelem, amire a töme­geknek szüksége van, ami reája tartozik, s amit a fejébe kell verni.


Én csak ámultam és ingattam a fejem.

(Részlet a Jönnek a kispolgárok c. kötetből - megrendelhető a szerzőnél)